Tryghed og trivsel for børn i alle aldre

Det gode samvær med barnet - øger dit barns trivsel

 

Dit barns trivsel øges, når barnet oplever, at du har LYST til samværet og ikke kun er sammen med barnet af pligt.

At tage sig tid til nærvær i en meget travl hverdag er en udfordring for de fleste. Det kan være nødvendigt at sætte tid af til samvær i kalenderen, så det ikke bliver udskudt. Ellers kan man let stå tilbage med den gode vilje, der aldrig førte til konkret samvær.

Hvordan kommer du igang, hvis hverdagen skal tage en ny drejning med plads til mere nærvær?

Det er en god idè at sætte sig ned sammen med barnet i 10 minutter hver dag uden at have nogen planer. Se, hvor det fører jer hen. Mårske får du lyst til at spørge dit barn om noget, måske sidder I bare og læner jer op ad hinanden. Måske sidder du med legoklodser og bygger lidt med klodserne eller sidder med en avis på barnets sengekant imens barnet laver lektier - det vigtige er, at barnet oplever, at du er tilrådighed. Det betyder uendeligt meget for barnet, at du er der også selvom det ikke har lyst til nærværet lige på det tidspunkt. Barnet mærker alligevel, at du er der.

Hvordan finder man tiden i en travl hverdag?

Er det svært at finde tid til bare at være sammen med barnet, kan du afhængig af barnets alder overveje, om du kan lave mad, der tager lidt mindre tid eller vente med rengøring eller vasketøj til barnet er i seng. Måske kan barnet hjælpe til? Barnet udvikles af både nærhed og selvstændighed. Ved at være med i de praktiske gøremål, oplever barnet at have værdi.

Det gode samvær med barnet er vigtigt af flere grunde. En af dem er, at barnet har brug for din anerkendelse. Barnets selvværd kan ikke vokse af sig selv. Selvværdet vokser gennem positivt samvær med andre. Når du engagerer dig i dit barn, viser du, at barnet er noget, at det er vigtigt, uden at barnet skal præstere noget. Dette vil styrke barnets selvfølelse: At føle sig god nok.

At møde dit barn med nærvær og tålmodighed er guld værd både for dig og for dit barn. Det er her, du kan mærke kærligheden og kontakten mellem jer og det er dét, man vokser af som menneske. Især når man får det sagt til hinanden.

Hvad lægger du mest mærke til hos dit barn?

Giver du positiv opmærksomhed til noget, som du gerne vil se mere af, vil dit barn opleve tryghed i situationen. Det vil øge dit barns trivsel. De ting, vi har fokus på, vokser. Hvis du vil have, at måltidet skal være en positiv stund, så er det op til dig at lægge mærke til de ting, som dit barn lykkes med. Lad være med at holde øje med, om barnet sidder uroligt eller spilder eller taler med mad i munden.

Du er rollemodel - vær den positive rollemodel

Når du gør de ting, som du sætter pris på hos barnet eller ønsker mere af, vil der komme mere af det, fordi du er rollemodel for dit barn. Du behøver ikke at sige det. Barnet kopierer, det du gør.

Har du af og til svært ved at holde dine egne følelser i ro, når du er sammen med dit barn?

Hvis du står over for dit barn, der et oprevet, er det vigtigt, at du holder dine egne følelser tilbage og tænker på, hvordan barnet har det.

Når du lytter nysgerrigt til dit barn uden at stille for mange spørgsmål, får dit barn mulighed for både at give udtryk for sine følelser og tanker.

Hvis dit barn er overvældet af store følelser, måske er dit barn meget bange, ked af det eller sur og vred, så er det bedste, du kan gøre at give barnet roen til at få styr på sine følelser.

Måske kan du ikke forstå, hvorfor barnet reagerer så voldsomt, måske kommer du til at nedgøre dit barn, ved at skælde det ud og komme med lange forklaringer, eller du kommer til at kalde barnet "et pattebarn, der er for stor til at... ".

Du skal vide, at barnet  ikke kan bruge dine irettesættelser, fordi det er i en tilstand hvor det er overvældet af følelser.

Følelser, der er overvældende sætter tænke-evnen ud af drift. Giv istedet barnet ro og tryghed og tal evt. senere med barnet om det, der skete. 

Dit barn vil spejle sig i dig og blive rolig ved, at du viser, at du har ro og overblik, men også ved, at du samtidig prøver at forstå, hvordan barnet har det.

 

Finder du det svært at bevare roen sammen med dit barn eller vil du gerne ændre på nogle uhensigtsmæssige reaktioner hos dig selv, kan du få hjælp til det i kommunen. Du kan kontakte Sundhedsplejen eller Familiehuset