Mellemmåltider til unge
Når man er ung, sker der en masse i kroppen og man vokser meget.
25 % af højden bliver udviklet i puberteten. Det kræver energi og næringsstoffer, så kroppen kan vokse og udvikle sig optimalt. Hvis man er ung og meget fysisk aktiv har man måske brug for endnu flere mellemmåltider mellem de tre hovedmåltider.
Når kroppen vokser og udvikler sig meget i puberteten har den brug for en jævn tilførsel af energi, det vil sige mad hen over hele dagen. Selvom appetitten måske ikke er så stor om morgenen er det bedre at spise lidt end at springe morgenmåltidet over. Sørg for at have to madpakker med i skole. En madpakke til 10-frikvarteret og en madpakke til frokost.
Som forælder er det vigtigt at støtte op om måltider og mellemmåltider hos den unge så måltiderne fortsat fordeles jævnt over dagen. Det er en god idé at tale med sit barn/den unge om hvad indholdet i madpakkerne skal indeholde så det stadig er rart at åbne og spise sin madpakke. Det er også vigtigt, at man som forælder taler med den unge om hvem og hvornår madpakker og mellemmåltider tilberedes. Der kan være meget at holde styr på, når man er ung, derfor kræver det, at man som forælder sikrer sig, at barnet/den unge får sine måltider dækket ind.
Hvis man som ung spiser regelmæssigt sund mad i løbet af dagen, forebygger man trangen til at spise noget sødt. Den trang kommer nemlig ofte sidst på eftermiddagen. En regelmæssig fordeling af hoved- og sunde mellemmåltider kan forebygge udvikling af overvægt.
Mellemmåltider som alene består af frugt, knækbrød eler hvidt brød, fx. toastbrød er sjældent tilsstrækkeligt til, at man kan blive mæt nok og til at kunne klare sig mellem frokost og aftensmad.
Derfor er det for eksempel en god idé at spise en fuldkornsbolle eller et stykke rugbrød med mager ost, kød-eller fiskepålæg sammen med frugten.
Forslag til mellemmåltider
- Rugbrød med hytteost og evt. lidt tomat, agurk m.m.
- Fuldkornsboller med magert pålæg, fx. kød eller fiskepålæg
- Årstidens frugt og grønt evt. med lidt dip lavet af syrnede mælkeprodukter fx. skyr eller græsk youhurt
- En skål havregrun med mælk og udskåren frugt
- En håndfuld usaltede nødder, evt. med frugt eller tørret frugt
- Smootie af banan, bær og yoghurt evt. med lidt müsli til.
- A-38 med müsli
Drikkevarer
Vælg vand, mager mælk eller te sammen med mellemmåltiderne.
Sodavand saft og juice er sukkerholdigt og anbefales ikke dagligt