Mellemmåltider til mindre børn

Mellemmåltider spiller en vigtig rolle hos børn for at få nok energi. Tilbyd dit barn 3 hovedmåltider og to til tre mellemmåltider hver dag

Mindre børn i førskolealderen har brug for tilstrækkeligt energi imens de vokser. Børn har ikke lige så stor kapacitet til at spise store portioner som voksne og dermed til at få nok energi. Dit barn har brug for at få mad regelmæssigt i løbet af dagen. Mellemmåltiderne spiller derfor en vigtig rolle.

Mellemmåltiderne sikrer at dit barn får tilstrækkeligt mad og dermed også næringsstoffer (vitaminer og mineraler). Når børn er meget fysisk aktive helt op til puberteten spiller mellemmåltiderne en ekstra vigtig rolle.

Mellemmåltiderne kan fordeles over dagen. Formiddag, eftermiddag og sen eftermiddag. Når barnet får det tidlige eftermiddagsmåltid i institutionen kan du evt. have et stykke frugt eller grønt eller fuldkornsbrød med til hjemturen.

Vidste du at mellemmåltider der alene består af frugt, fuldkornsskorper eller knækbrød ikke mætter nok, fra barnet har spist sin frokost indtil det spiser sin aftensmad?

Et passende mellemmåltid skal derfor bestå af en fuldkornsbolle/et stykke rugbrød med mager ost eller pålæg sammen med frugten.

Når du kan se at dit barn trænger til lidt ekstra kan det være en god idé at tilbyde skrællede gullerødder eller andre grøntsager.

Variationer:

En skål havregryn med mælk eller lidt youghurt naturel med frisk frugt og mysli kan også være et godt mellemmåltid.

Hvad skal dit barn drikke?

Dit barn skal altid have adgang til koldt vand også i forbindelse med mellemmåltiderne. Saft og juice indeholder meget sukker, derfor anbefales det ikke dagligt. Dit barn har brug for mindst 3½ dl - ½ liter mælkeprodukt dagligt i følge anbefalinger fra Fødevarestyrelsen.

I følge en kostundersøgelse af danskernes kostvaner viser det sig, at børn får alt for meget sukker. Seks ud af ti børn får mere end 10% af deres energi fra sukker. Du kan medvirke til, at dit barn udvikler gode kostvaner. Det sker blandt andet ved at barnet er tilstrækkelig mæt pgr. af en jævn fordeling af mellemmåltiderne. Derved får barnet ikke brug for ekstra energi fra sukkerholdige fødeemner.