Fysisk aktivitet hos børn 0-1 år

Bevægelse styrker dit barns motoriske udvikling. Giv dit barn mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i dagligdagen. Læs mere om fysisk aktivitet nedenfor

Børn under et år bevæger sig spontant og bevægelse styrker børns motoriske udvikling. Børnene bruger kroppen til at udforske omgivelserne med og til at skabe kontakt til andre mennesker. Gennem bevægelse lærer børnene deres krop at kende. Derfor er det vigtigt, at du giver dit barn mulighed for at bevæge sig så meget som muligt i dagligdagen.

Fysisk aktivitet kan vær al slags bevægelse med fokus på, at I er sammen og at I leger sammen. Det skal være sjovt for barnet og det skal stoppe, når barnet ikke længere viser glæde. Prøv igen senere, når barnet igen er parat.

Husk at sikre, at barnet ikke kan komme til skade, når det leger og bevæger sig.

Maveliggende stilling er et godt sted at begynde. Du kan lade dit barn ligge på maven på din arm, på gulvet, på et tæppe eller på din seng. Når dit barn ligger på maven, styrker det ryggen og armmusklerne, senere kan dit barn så skubbe sig op på armene, rulle og kravle.

Når dit barn begynder at række ud efter nye ting, lærer det mere om sin krop at kende og hvad kroppen kan bruges til.

Du kan gøre det muligt for barnet at undersøge og bruge sin krop. Legetøj der kan gribes om og undersøges i munden, er godt, især når barnet skal gøre noget fysisk aktivt for at få fat i det. Når barnet skubber sig frem mod og hiver i ting opdager det, at bevægelserne gør det muligt at undersøge mere. . Barnet bliver tilfreds når det får flere færdigheder. På den måde kan barnet undersøge endnu mere af den spændende verden som det skal lære at kende.

Når du lader dit barn hoppe på dit skød og triller med det, så har I god kropskontakt. Kropskontakten i leg er betydningsfuld for dit barn. På den måde kan dit barn mærke dig og dit barn mærker sandsynligvis dit fulde nærvær. Det fulde nærvær er vigtigt for jeres samvær. Når du leger med dit barn er det vigtigt at legene passer til dit barns udvikling. Trille, hoppe og svingture er sjove for barnet, men se på barnet, hvornår det har fået nok. Overskrid aldrig barnets grænse.

Når barnet kan rejse sig op, så må du gøre det sikkert, at barnet kan rejse sig op ved møblerne og gå med støtte.

Du kan også gå til babyrytmik og babysvømning med dit barn. Begge aktiviteter stimulerer dit barns sanser, som medvirker til at integrerer bevægelserne i barnets nervesystem.

Barnets motoriske udvikling bliver bedre, når det har mulighed for at bevæge sig. Derfor anbefales det, at barnet sidder så kort tid som muligt i skråstol, autostol og højstol.

Læs mere om fysisk aktivitet på www.sst.dk